Dermatita este o inflamație a pielii, care poate avea cauze numeroase, precum: infecțiile, alergiile, factorii genetici, dietele, poluarea, dezechilibrele hormonale, dar și alte boli. Aceasta poate apărea în diferite forme, dar simptomele sunt, în general, mâncărime, roșeață şi piele iritată.
Printre numeroșii factori declanșatori, alimentaţia joacă şi ea un rol important. Afecțiunea poate fi mai agresivă în perioadele de stres mai mare pentru organism, adică în perioadele lungi în care corpul suferă schimbări bruşte de comportament (dietă cu un exces de zaharuri și alimente rafinate care sărăcesc organismul, provocând obezitatea și alte boli, lipsa somnului, a activităţii fizice etc.).
De fapt, în timpul fazei de colectare a informațiilor care vizează întocmirea unui istoric medical precis, este important să se obțină toate informațiile referitoare la pacient, inclusiv cele referitoare la stilul de viață ale acestuia, de alimentaţie. Acurateţea acesteia devine fundamentală în cazurile de recidivă și de întârziere a rezolvării patologiei în sine.
Nu există un tratament unic pentru rezolvarea episoadelor de apariţie a dermatitei, deoarece este o afecțiune cronică, capabilă să se prezinte de mai multe ori pe parcursul vieții. Alimentaţia poate ajuta la reducerea numărului de astfel de episoade și a intensității cu care apar.
Odată identificate obiceiurile alimentare responsabile de problemele acute apărute, este bine să le schimbaţi, dar sub îndrumarea unui profesionist, prin dezvoltarea unei terapii nutriționale care să țină seama de toate nevoile persoanei în cauză.
După identificarea „alimentelor problemă”, pe baza examinărilor clinice și a istoricului clinic al pacientului, acestea sunt eliminate temporar din dieta zilnică, pentru a fi reintroduse ulterior în doze mai mici. Acest lucru se face în urma unei atente examinări a efectului lor asupra organismului. Utilizarea medicamentelor probiotice și a alimentelor probiotice, ce susţin funcțiile intestinale, reprezintă baza modificării ulterioare a obiceiurilor alimentare menite să îmbunătățească boala în cauză și, în general, conferă o stare mai bună de sănătate.
Dieta este o modalitate utilă pentru a ţine sub control inflamația, prin urmare, la subiecții cu episoade recurente de dermatită, se recomandă reducerea utilizării anumitor alimente timp de cel puțin 60 de zile, în fază inițială. Ulterior, se va stabili un program adecvat pacientului, pentru a controla alimentele din dietă și eventual pentru a le reintroduce pe cele necesare.
Alimentele în cauză sunt în principal alimente bogate în histamină, principala cauză de apariţie a mâncărimii, roșeţii și a inflamației. Printre legume şi fructe găsim: roșiile, căpșunile, bananele, kiwiul, fructele uscate. Dintre alimentele dulci, ciocolata și toate derivatele sale. Alimentele de origine animală, brânzeturile și produsele lactate, ouăle, unele tipuri de pește, crustaceele, somonul și carnea procesată, în special cârnații.
O atenție deosebită ar trebui acordată, de asemenea, tuturor alimentelor pe care industria alimentară modernă le-a pus la dispoziție, de exemplu produse de patiserie, produse prelucrate și alimentele cu termen de valabilitate pe o perioadă mai lungă.
Calitatea materiilor prime în cele mai multe cazuri este foarte slabă. Folosirea medicamentelor, substanțelor sintetice și chimice, pentru păstrarea aspectului și a durabilităţii, este o “bombă” pentru persoanele cu probleme de dermatită. Băuturile sunt, de asemenea, incluse în această categorie, în special cele carbogazoase și sucurile, care au un procent foarte scăzut de fructe. Dacă sunt consumate în cantități mari și zilnic, aceste substanțe chimice provoacă o inflamație care poate duce la dermatită, dar și la alte boli.
O dietă bazată pe alimente organice certificate, a căror origine este într-adevăr documentată, este esențială pentru reducerea episoadelor de dermatită. În acest caz, astfel de alimente vor fi folosite pentru a prepara mâncăruri simple și sănătoase, dar hrănitoare. Ingredientele trebuie să îndeplinească criterii specifice: sezonalitate, durabilitate a mediului (multe pesticide pe care le ingerăm sunt printre cauzele inflamației cronice) și un lanț de aprovizionare scurt.
Legumele proaspete, provenite din culturi locale sau din apropierea zonei de reședință, pentru a avea cel mai mic număr de ingrediente de conservare, ar trebui incluse de cel puțin de două ori pe zi la masă. Consumul de cereale, altele decât grâu, pentru o dietă care să aibă foarte puţin gluten, este recomandat de cel puțin două zile pe săptămână.
Proteinele vegetale, dar și cele de origine animală trebuie să aibă cel mai mic grad posibil de procesare. Urmând aceste reguli simple este posibilă realizarea unei diete dedicată patologiei în cauză, respectând gusturile și alegerile pacientului.