În timpul sarcinii și alăptării, nevii (alunițele) pot suferi modificări morfologice, luând diferite forme, culori și/sau mărimi …
În timpul sarcinii și alăptării, nevii (alunițele) pot suferi modificări morfologice, luând diferite forme, culori și/sau mărimi. Aceste modificări se datorează schimbărilor hormonale. O creștere a mărimii nevilor în timpul sarcinii poate fi, de asemenea, atribuită direct întinderii pielii și creșterea vascularizării, se întâmplă cel mai frecvent pe abdomen și formațiuni ale sânului. Modificările nevilor în sarcină nu trebuie să vă îngrijoreze, deoarece sunt în general formațiuni benigne. Cu toate acestea, melanomele, malignitățile melanocitice, care necesită îndepărtarea chirurgicală, pot aparea pe timpul sarcinii.
Alunițele trebuie verificate în mod regulat pentru a vedea dacă există modificări.Pentru a ajuta pacienții să identifice orice aluniță suspectă, vă recomandăm să utilizați regula principalilor parametri: Asimetria; Marginile neregulate; Culoare neomogenă; Dimensiunea > 6 mm; Evoluția rapidă.
Un alt indicator este „semnul rațuștii urâte”, adică prezența unui nev diferit de toate celelalte prezente.
Dermatologul este capabil să evalueze benignitatea sau malignitatea unei formațiuni de piele pigmentată printr-o examinare clinică precisă a întregii suprafețe a corpului și printr-o evaluare de epiluminiscență a tuturor nevilor, folosind un dermatoscop manual sau un dermatoscop video.
Riscul dezvoltării melanomului depinde strict de factorii genetici și de factorii de mediu, cum ar fi expunerea la soare. Pentru a reduce acțiunea nocivă a radiațiilor ultraviolete, se recomandă 1)utilizarea produselor solare cu factor de protecție ridicat; 2) evitarea soarelui între orele 11:00 și 15:00; 3) să purtați pălării și haine de protecție, în special în tipurile de piele ușoară.
Doctor Alice Verdelli - Medic dermatolog