Hormonii își pot pune amprenta asupra pielii, în special la femei. În timpul diferitelor etape ale vieții, fluctuația lor poate provoca apariția unor pete întunecate pe piele, numite și melasmă, mai ales dacă aceasta este expusă excesiv la razele UV.
După o creștere a nivelului de estrogen, ca urmare a unei sarcini sau a tratamentului de fertilitate, a unui tratament hormonal sau utilizării unui contraceptiv oral, ca remediu pentru acnee sau sindromul ovarului polichistic (PCOS), se produce un exces de melanină. Aceasta este pigmentul care permite pielii să se coloreze, să se bronzeze. Un exces al melaninei poate provoca disfuncții ale pielii atunci când este expusă la razele soarelui, chiar și pentru puțin timp, cauzând pete pigmentare pe diferite zone ale corpului.
Dacă faceți tratamente medicamentoase sau vreunul de creștere a fertilității, care necesită suplimentare hormonală pe perioade lungi de timp, trebuie să ştiţi efectele negative și consecințele pe care le au asupra pielii.
Prevenirea este cea mai importantă armă pentru stoparea apariției petelor de pe piele. Este esențială folosirea zilnică a produselor specifice pentru zonele cele mai expuse, pe lângă față – gât și decolteu, antebrațe, mâini, partea superioară a spatelui. Dacă vă expuneți complet la soare, protecția solară trebuie reaplicată de mai multe ori pe tot corpul.
Hiperpigmentarea sau melasma pot fi tratate cu ajutorul specialiștilor și al tratamentelor specifice. Există protocoale ce includ exfolierea, care rezolvă problema. Tratamentul poate fi făcut și acasă, în siguranță, și are o acțiune de prevenire în cazul în care sunteți sigură că trebuie să începeți o terapie hormonală.
În toate cazurile în care se începe un tratament hormonal de lungă durată, este bine să i se asocieze și o dietă bogată în antioxidanți, dar și folosirea unor tratamente cosmetice specifice. Stresul, în special, poate agrava starea melasmei, deoarece poate interfera cu dezechilibrele hormonale (de exemplu, în PCOS). Prin urmare, este important să preveniți situațiile stresante și să adoptați un stil de viață care include activitate fizică constantă și o dietă echilibrată și hrănitoare.
Ideal este ca în aceste situații să se reducă consumul zaharurilor și a carbohidraților rafinați și să se includă în alimentație consumul, de cel puțin trei ori pe săptămână, a semințelor de cereale, bogate în triptofan, aminoacidul precursor al serotoninei, hormonul fericirii. Alte surse benefice sunt carnea de pui și de curcan, dar și ouăle, pentru că sunt mai ușor de digerat.
Un alt sfat este să luați micul dejun, în fiecare zi, pe bază de: iaurt, banane, migdale, semințe de susan, semințe de floarea-soarelui, ovăz. Toate aceste alimente oferă energie, sunt nutritive și au o doză mare de triptofan.