Uscăciunea pielii poate fi cauzată atât de factori de mediu, precum schimbările bruște de temperatură, raze UV, poluare, cât și de factorii endogeni, cum ar fi dezechilibrele hormonale și terapiile care implică consumul medicamentelor. În aceste cazuri, funcția de barieră a pielii este deteriorată și apare o lipsă de hidratare cu semnele tipice, cum ar fi inflamația, mici tăieturi, descuamarea, pielea strânsă, crăpată, mâncărimea și roșeața.
Spălarea frecventă și utilizarea produselor cosmetice inadecvate pot contribui, de asemenea, la uscarea pielii.
Diferitele etape ale vieții unei femei sunt caracterizate de diverse structuri hormonale, care determină aspectul, dar și acțiunile sale. De la pubertate, la mamă şi până la menopauză, hormonii fluctuează pentru a îndeplini funcții precise, cu consecințe clare și asupra dispoziției, apetitului, dar mai ales asupra aspectului feței și al corpului. În special, estrogenii sau hormonii feminini sunt benefici pentru piele, reechilibrând funcționalitatea glandelor endocrine și sebacee. Androgenii, hormonii masculini, funcționează în sens opus, afectând aceste glande.
În funcție de faza hormonală în care vă aflați, pot exista modificări ale stării de sănătate, de exemplu, în timpul adolescenței apariția acneei este tipică. La vârsta adultă, patologiile legate de funcționalitatea glandei tiroide pot apărea mai des, de exemplu hipotiroidismul. În acest caz, tiroida produce o cantitate insuficientă de hormoni, ceea ce provoacă un dezechilibru în tot corpul, tocmai pentru că hormonii tiroidieni sunt deficienți în diferitele țesuturi, rezultând o încetinire a proceselor metabolice.
Un simptom este uscăciunea pielii, corelată și de pierderea părului, care devine fragil și subțire. În multe cazuri, simptomul apare, dar nu este precedat şi de un diagnostic imediat, deci este important, dacă apare o problemă şi durează mai mult de șase luni (de exemplu, pielea uscată și căderea semnificativă a părului), să contactaţi medicul de familie.
Chiar și terapiile hormonale de creştere a fertilităţii, cu o durată mai lungă de timp, au mai mult succes decât intervențiile, care, din păcate, nu au rezultate imediate şi pot provoca o sensibilitate a barierei pielii și probleme de uscăciune a pielii.
Dacă pielea uscată este cauzată de anumite patologii/boli, tratamentul corect ales va fi cel care va îmbunătăți starea pielii. În cazurile de terapii pentru creşterea fertilității, care se repetă pe perioade lungi, o schimbare asupra stilului de viață poate garanta un sprijin important. În cazurile de afecţiuni ale tiroidei, dieta trebuie reorganizată în funcție de patologia diagnosticului, iar unele alimente trebuie neapărat evitate, însă doar medicul va fi cel care va decide asta.
În plus, stilul de viaţă sănătos poate preveni uscarea pielii, adesea legată de apariția ridurilor mai profunde și mai vizibile. Alegerea alimentelor naturale bogate în vitamine, minerale și aminoacizi este primul pas în controlarea problemei pe termen lung. Evident, obiceiurile bune și respectarea rutinei corespunzătoare de frumuseţe garantează mai mult posibilitatea de rezolvare a problemei.
Dintre toate alimentele este bine să le alegeţi pe cele bogate în acizi grași esențiali Omega-3, capabili să susțină în mod natural bariera hidrolipidică a pielii. Aceştia se găsesc, în mod natural, în unele alimente de origine animală și vegetală și este esențial să fie introduşi zilnic în dietă, deoarece corpul nostru este incapabil să îi sintetizeze din alte surse.
Acizii graşi Omega-3 se găsesc în:
alimente de origine vegetală:
– fructe uscate (nuci, migdale, alune),
– ulei de in
– semințe de chia și semințe de cânepă
– avocado
– alge (wakame, kombu, spirulina, nori)
– germeni de grâu și germeni de ovăz
– fasole roșie
în alimente de origine animală:
– pește albastru (hamsii, sardine, macrou)
– somon
– ouă întregi
Pentru a menține pielea hidratată este necesar, de asemenea, să beți apă în cantități adecvate, în timpul zilei, aproximativ 1,5/2 l pe zi. De preferat cea cu un conținut mediu de minerale și reziduuri fixe, între 500 și 1500 mg/l.