Multe tipuri de cancer implică consumul de medicamente pentru chimioterapie, care adesea sunt combinate cu radioterapia și chirurgia invazivă. Printre medicamentele nou apărute sunt disponibile şi cele biologice și imunoterapia care, împreună cu testele specifice, fac posibilă implementarea unor tratamente din ce în ce mai vizate.
În orice caz, atunci când apare acest tip de patologie, corpul se schimbă radical chiar şi atunci când sunt folosite numeroase medicamente, care combinate asigură supraviețuirea.
Rezultatul este o supraîncărcare și o creştere a nivelului de toxine din organism care, împreună cu alte efecte secundare ale acestei boli, manifestă un disconfort al pielii. De exemplu, medicamentele biologice moderne provoacă erupții cutanate foarte severe care îi obligă pe pacienți să evite expunerea îndelungată la soare.
Chimioterapia inhibă capacitatea keratinocitelor de a se diviza și de a se deplasa, astfel încât mișcarea celulelor devine mai lentă. Fibrele de colagen sunt, de asemenea, ținta acestui tratament și, în consecință, stratul epidermei devine mai sensibil, își pierde din elasticitate, și îmbătrânește. Drept urmare, pielea ajunge să fie mai predispusă la deshidratare, descuamare, la erupții cutanate și la sensibilitate.
Radioterapia poate provoca arsuri ale pielii, zonele afectate devenind întunecate, uscate și foarte slab vascularizate.
În astfel de cazuri grave, tratamentele pot salva viața pacientului, iar dacă sunt recomandate de specialiști, acestea nu trebuie ignorate. Cu toate astea, efectele secundare pe care le au terapiile asupra pielii pot fi reduse la minimum, datorită cantității mari de informații adunate de cercetători, în ultimii ani.
În primul rând, este esențial să alegeți produse de îngrijire a corpului adecvate acestor nevoi și să le adaptați treptat, în funcție de evoluția bolii. Îngrijirea pielii este esențială, deoarece, în multe cazuri, un sistem imunitar slăbit poate da naștere unor ciuperci cutanate și candidozei clasice, de exemplu, care poate apărea în mai multe zone ale corpului.
Din punct de vedere al dietei, este esențial să se respecte regulile simple pentru prepararea și consumul alimentelor. În special, ar trebui evitate următoarele:
– alimentele crude de origine animală și vegetală (carne, ouă, fructe și legume);
– alimentele nepasteurizate;
– alimente a căror origine nu este sigură;
– mâncarea expirată;
– alimentele vândute la vrac sau alimentele cu ambalaje deteriorate;
– mâncarea congelată.
În plus față de aceste reguli, este important să vă spălați întotdeauna pe mâini cu gel antibacterian sau șervețele antiseptice, după ce ați făcut cumpărăturile și/sau după ce ați atins alimentele. De asemenea, este recomandat ca fructele și legumele să fie depozitate într-o zonă dedicată a frigiderului, departe de alimentele crude sau ale celorlalți membri ai familiei.
Totodată, este esențial să vă asigurați că suprafețele de lucru din bucătărie sunt curățate și dezinfectate regulat.
Toate aceste reguli sunt indicate pentru a reduce proliferarea bacteriană și pentru a preveni infecțiile, care pot fi periculoase pentru pacienții cu un sistem imunitar slăbit și care adesea pot fi luate și din alimentație.
În ceea ce privește mesele, este important să adoptați o dietă personalizată în funcție de tipul de patologie și simptomatologie pe care îl aveți. În general, a avea mai multe mese împărțite în mai multe porții ajută la combaterea senzației de greață. În plus, pentru a contracara disconfortul provocat de apariția aftelor și mucozităților, este recomandat să consumați doar alimente de la temperatura camerei.
Este important ca alimentele să fie de calitate, pentru a menține organismul sănătos, acesta devenind foarte slăbit în astfel de cazuri. Pentru a evita alimentele create industrial și cu conservanți, ar trebui optat pentru mâncarea gătită pe loc, în casă, cu produse proaspete.
Obezitatea reprezintă un factor de risc pentru prognosticul negativ în aceste cazuri sau pentru dezvoltarea recidivelor. Deci, este bine să țineți greutatea sub control, și să apelați la specialiști în nutriție pentru a vă crea un meniu personalizat.