Culoarea pielii este determinată de numeroși factori, dintre care principalul este pigmentul cunoscut…
Culoarea pielii este determinată de numeroși factori, dintre care principalul este pigmentul cunoscut sub denumirea de melanină, precum și hemoglobina prezentă în sânge și carotenoizii țesutului conjunctiv. Există două tipuri de melanină, care în mod normal coexistă în procente diferite în diferite grupuri etnice și la indivizi diferiți. Acestea sunt eumelanina (pigment maro închis) și feomelanină (pigment roșu sau galben). Prezența unui tip sau a altuia de melanină determină diversitatea pigmentării pielii dintre indivizi și răspunsul acestora la expunerea la soare. Melanina este sintetizată de melanocite (celule specializate care sunt situate în stratul cel mai profund al epidermei) atunci când acestea sunt stimulate de lumina soarelui. Există mulți alți factori capabili să inducă sinteza melaninei: hormoni sexuali, hormoni ai cortexului suprarenal (hormoni „stres”), medicamente și stimuli inflamatori. Odată produsă, melanina este înghesuită în vezicule numite melanozomi; în interiorul melanozomilor, melanina este transportată la keratinocite, unde se acumulează ajutând la determinarea pigmentării pielii.
Ciclul melaninei are loc în patru etape. Primele două în interiorul melanocitelor, celulele stratului bazal al epidermei, iar următoarele două în keratinocite. Creșterea cantității și distribuția anormală a melaninei, care poate depinde de cauze și mecanisme extrem de complexe, determină apariția hiperpigmentărilor cutanate, adică zone, mai mult sau mai puțin extinse, de culoare mai închisă decât restul pielii. Apariția petelor pe piele este cauzată și agravată în principal prin expunerea la soare, fără un filtru de protecție adecvat.
Tratamentul medical al hiperpigmentării pielii, întotdeauna destul de complex, constă în utilizarea produselor chimice, lasere, crioterapie, lumină pulsată sau diatermocoagulare cu radiofrecvență. Pielea supusă tratamentelor menționate mai sus este deosebit de sensibilă la agenții atmosferici (soare și vânt) și la agresiunile chimice și fizice. Acestea, în unele cazuri, pot provoca, de asemenea, o modificare temporară a barierei epidermice, inducând fenomene tranzitorii de iritare a pielii. În aceste condiții, trebuie luate măsurile de precauție necesare pentru a reduce fenomenele precum iritarea și crăparea pielii.Pentru a optimiza rezultatele tratamentului estetic, este esențial ca tratamentul medical să fie urmat de un tratament adecvat la domiciliu, care să includă tratamente specifice de îngrijire a pielii cu acțiune depigmentantă și protecție solară, pentru a proteja pielea de lumina soarelui și pentru a reduce riscul de recurență..
Rilastil D-Clar este noua linie de produse depigmentante formulată pentru a contracara și corecta orice tip de hiperpigmentare cutanată datorită unei producții crescute sau a unei distribuții inegale a melaninei (pete solare, melasmă și chloasma gravidarum, leziuni acneice, hipercromie post inflamatorie). Linia constă în două tratamente complementare exclusive cu acțiune sinergică: Concentrat depigmentant în picături cu acțiune intensivă și Emulsie depigmentantă cu SPF 50+.