Ce este rozaceea? Rozaceea este dermatoza benignă ce poate avea un curs evolutiv cronic…
Rozaceea este o dermatoză benignă ce poate avea un curs evolutiv cronc, depinzând de predispoziția genetică, afectând tenul adulților în jurul vârstei de 40 de ani, cu o frecvență mai mare pentru fenotipuri feminine și deschise la culoare. Conform studiilor, aceasta afectează 3% până la 7% din populație.
Rozaceea afectează zona feței din următoarele motive: - Capilarele se măresc și devin vizibile la suprafața pielii. - Zona este expusă factorilor de mediu. - Numeroasele sisteme termoregulatoare ale corpului absorb căldura din mediul extern. - Fluxul sangvin este mai rapid.
Rozaceea este o boală multifactorială vasomotorică. Prin urmare, nu există o cauză exactă, ci mai mulți factori predispozanți, care pot fi prezenți izolat sau în comun. Principalele cauze sunt: - Ereditare: 30-40% dintre pacienții cu rozacee au o rudă afectată de această dermatită. - Fenotipuri deschise la culoare. - Predispoziția tenului feminin la această afecțiune. - Factori care determină înroșirea pielii. Pe termen lung, vasodilatația capilară trecătoare (înroșire) provoacă un proces de extindere și remodelare cu vase tortuoase ale rețelei capilare (angiogeneză), rezultând o vasodilatație stabilă a capilarelor (telangiectazii). Factorii care determină înroșirea pielii sunt: - Factori de mediu (căldură, frig, schimbări de temperatură, vânt și soare). - Factori emoționali. - Factorii hormonali (bufeurile tipice ale menopauzei). - Activitatea digestivă induce un reflex nervos gastro-cutanat cu o consecință de vasodilatație la nivelul pielii. Acest lucru este mai evident în urma aportului de alimente calde, picante și alcool și este responsabil pentru agravarea rozaceei după mese. Helicobacter pylori, bacteria responsabilă de gastrită și ulcer gastric, pare să fie implicată în etiologia rozaceei. - O concentrație anormală de neurotransmițători (de exemplu, substanța vasodilatatoare P) la nivelul pielii, responsabilă pentru hiperactivitatea vasală ca răspuns la stimuli fiziologici, precum expunerea la frig sau la consumul de alcool. - Aplicarea topică a corticosteroizilor, în urma vasoconstricției imediate, determină un efect de recul caracterizat prin vasodilatație tot mai intensă în administrările ulterioare și care, în terapiile cronice, poate deveni permanentă. - Factorii chimici (medicamente, transpirație, produse cosmetice și detergenți agresivi) declanșează și accentuează manifestările clinice ale rozaceei. - Expunerea la raze UV, pe lângă faptul că provoacă vasodilatație și afectează pielea, provoacă daune ADN-ului și țesutului conjunctiv cutanat cu răspuns inflamator local. - Demodex foliculorum, acarianul prezent în mod normal în foliculii feței, ar putea fi implicat în patologie.
În 2002, Societatea Națională de Rozacee a clasificat boala în cinci etape sau subtipuri:
Se manifestă prin episoade de înroșire sau vasodilatații care provoacă o roșeață a feței care durează de obicei 10 minute. Ele apar mai ales după mese, cu ocazia unor traume emoționale, schimbări de temperatură (trecerea de la cald la rece și invers), ingestia de alcool, de alimente foarte calde sau deosebit de sărate și picante.
Numită și cuperoză, durează cel puțin trei luni, nefiind prezentă și în zona ochilor (ochelari albi). Pacientul simte arsură și mâncărime cu un prag de toleranță redus în aplicarea produselor topice, solare și cosmetice. Fenomenele iritante duc adesea la teste epicutanee: în majoritatea cazurilor, investigațiile alergice dau rezultate negative. În unele cazuri, apare hiperemia sacului conjunctival cu rupturi profunde.
Fază inflamatorie cunoscută și sub denumirea de acnee rozacee, caracterizată prin apariția unor leziuni papulare pustulare distribuite cu extensie „fluture”. În acest stadiu, Demodex Folliculorum, un acarian parazit al foliculului sebaceu, din obraji, nas și brazde nazale poate fi frecvent izolat. În 1981, însă, studiile pentru izolarea Demodex nu păreau să arate rolul său patogen fundamental în determinismul rozaceei în stadiul IV, fiind recomandate terapii cu doze foarte mari de metronidazol. În 2004, a fost descoperit și un alt bacil aderent la Demodex folliculorum (bacillus oleronius), care stimulează proliferarea limfocitelor în rozacee și este sensibil la tetracicline. Rolul său nu a fost încă clarificat.
Rozaceea pustulară persistentă se dezvoltă adesea cu suprapunerea manifestărilor fimatoase. Cel mai important aspect este cel al rinofimei, care apare cu un nas lărgit, umflat și deformat, mai mult sau mai puțin semnificativ, atât pentru hiperplazie și fibroză dermică granulomatoasă, cât și pentru hipertrofia sebacee din dopurile de keratină. Rinofima este mai frecventă la subiecții de sex masculin de peste 50 de ani. Manifestările fimatoase pot fi, de asemenea, prezente la bărbie (gnathophyma), pleoape (blefaromină), frunte (mezofil) și chiar în urechi. Implicarea oculară în acest stadiu este foarte frecventă prin apariția conjunctivitei, blefaritei, keratitei și vascularizarea corneei (Rosacea oftalmică).
Clasificarea anterioară este însoțită și de existența unei forme de acnee rozacee care apare brusc cu plăci și pustule eritematoase, în special la sexul feminin, fără manifestări anterioare de înroșire și / sau eritem fix.
Abordarea terapeutică: medicamente, produse cosmetice sau bisturiu? Strategia terapeutică pentru tratamentul rozaceei include un program de lungă durată care folosește o parte pur farmacologică, atât de moment, cât și sistemică, însoțită de un tratament de adjuvant dermo-cosmetic specializat (Skin Care), esențial pentru a îmbunătăți rezultatul terapiei medicamentoase. Îngrijirea pielii este propusă ca un program împărțit în trei faze: curățare blândă, calmare, anti-înroșire și reechilibrare și, dacă este necesar, protecție solară cu SPF foarte ridicat. Îngrijirea pielii joacă un rol fundamental în controlul evoluției etapelor timpurii ale rozaceei. Un capitol separat este tratamentul fizic și chirurgical pentru tratamentul acneei rozacee, cum ar fi laserul CO2, dermabraziunea, decorticarea țesuturilor, laserul colorant și lumina pulsată, destinată numai formelor fimatoase și telangiectazice.
Rilastil Deliskin RS este linia dermato-cosmetică special creată pentru pielea predispusă la înroșire.