Prin hipermelanoză ne referim la o zonă, localizată sau circumscrisă, a pielii caracterizată printr-o depunere crescută de melanină…
Prin hipermelanoză ne referim la o zonă, localizată sau circumscrisă, a pielii caracterizată printr-o depunere crescută de melanină în epidermă și/sau în derm. Hipermelanosis arată ca niște pete de culoare variabilă de la maro deschis la maro închis, uneori cenușiu-negricios, de forme și dimensiuni variabile. Acestea sunt localizate în principal în zonele expuse la lumină.Cauzele hipermelanozei pot fi atât genetice, cât și cauzate de mediu. Cei mai frecvenți factori de declanșare sunt expunerea la razele ultraviolete, atât solare, cât și din surse artificiale, cum ar fi lămpile de bronzare. Factorii hormonali, cum ar fi utilizarea contraceptivelor orale sau a altor terapii hormonale și sarcina, pot cauza apariția hipermelanozei în urma expunerii la soare la femeile predispuse genetic. În acest caz, vorbim de melasma sau cloasma, adesea denumită și „masca de sarcină” tocmai pentru că femeile însărcinate sunt cele mai afectate de aceasta. Hipermelanoza poate fi, de asemenea, cauzată de factori fotosensibilizatori sau fototoxici (de exemplu, unele antibiotice sau anti-epileptice). Unele hiperpigmentări sunt consecințe ale proceselor inflamatorii, cum ar fi acneea. În cele din urmă, unele boli endocrinologice, cum ar fi boala Addison, pot provoca hipermelanoză.
Prevenirea este o armă indispensabilă în lupta împotriva hipermelanozei. Este important să folosiți constant creme cu filtre solareridicate, capabile să prevină deteriorarea creată de razele UVA și UVB pe tot parcursul anului, nu numai vara. Se recomandă evitarea expunerii excesive la soare, prin limitarea expunerii în cele mai calde ore ale zilei. În cazul unei expuneri prelungite la lumină, se recomandă aplicarea unei protecții solare la fiecare două ore pe toată durata expunerii.Este esențial să evitați expunerea la soare atunci când luați medicamente fotosensibilizante. Este recomandat să mențineți pielea hidratată corespunzător și să mențineți un stil de viață sănătos, evitând fumul de țigară. O dietă bogată în antioxidanți, cum ar fi fructele și legumele, poate reprezenta un factor suplimentar de protecție.
Doctor Alice Verdelli - Medic dermatolog