Pielea este un organ complex care acoperă întreaga suprafață a corpului, acționând ca o bariera protectoare împotriva…
Pielea este un organ care acoperă întreaga suprafață a corpului, acționând ca o barieră protectoare împotriva mediului extern: se opune agresiunii microorganismelor, absoarbe și blochează radiațiile solare, menține echilibrul hidro-electrolitic, contribuind la reglarea temperaturii corpului. Este organul senzorial cel mai mare prin care percepem diferite senzații (tactile, de presiune, vibratorii sau durerea).
Pielea nou-născuților prezintă diferențe structurale și funcționale față de pielea adulților care o fac mai sensibilă și mai delicată. La sugari, bariera cutanată este relativ dezvoltată, deși suferă procese de maturizare până la vârsta de 12 luni. Grosimea diferitelor straturi ale epidermei, în special a stratului cornos, este inferioară față de cea a adultului, făcând pielea mai subțire. Raportul dintre suprafața corpului și greutatea nou-născutului este de 5 ori mai mare decât în cazul adultului, făcând pielea mai susceptibilă la deteriorarea externă, cu un risc mai mare de infecții și intoxicație percutanată. Mai mult, pielea infantilă are capacitatea de a stoca apa în timp mai scurt, dar în același timp pierde mai repede apa, cu un risc mai mare de uscare. Valoarea pH-ului este ușor alcalină, ceea ce face bariera pielii mai ușor iritabilă. Transpirația și glandele sebacee nu sunt încă complet dezvoltate, ceea ce înseamnă că pielea bebelușului absoarbe și pierde cu ușurință umiditatea. Din această cauză, funcția de reglare a temperaturii corpului este mai înceată decât cea a unui adult. Producția de sebum este mai mică, cu un peeling ușor epidermic. În sfârșit, nivelurile de melanină sunt mai mici, cu o protecție redusă împotriva radiațiilor solare.
În primele luni de viață, trebuie să aveți o grijă specială cu igiena copilului. În timpul băii, se recomandă menținerea unei temperaturi în apa de baie de 36-37 ° C și o temperatură în baie de 25-26 ° C. În primele șase luni de viață vă recomandăm o baie scurtă pe săptămână de 2-3 minute și până la maximum 10-15 minute în perioada următoare. Recomandăm utilizarea detergenților lichizi ușori care nu îndepărtează grăsimile naturale, respectând caracteristicile fiziologice ale pielii. Puteți utiliza produse care pot fi diluate în apă sau care pot fi aplicate direct pe piele. Recomandăm produse cu puține ingrediente esențiale, puțini conservanți, fără parfumuri. Este recomandat un produs specific pentru scalp, preferabil un șampon blând pe bază de ulei. În cazul unei cruste lăptoase, se recomandă înmuierea crustelor cu un ulei, evitând îndepărtarea crustelor cu un pieptene. Se recomandă uscarea cu un prosop fără a freca pielea, pentru a evita apariția iritației. După baie este indicat să se folosească o cremă emolientă și hidratantă sau lapte.
Doctor Alice Verdelli - Medic dermatolog