Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie cu tendință cronică și recidivantă, prezentând următoarele caracteristici…
Dermatita atopică este o afecțiune inflamatorie, cu tendință cronică și recidivantă, prezentând caracteristici clinice diverse, în funcție de vârstă.
Dermatita atopică a nou-născutului și a sugarului apare de obicei în jurul vârstei de 2-4 luni până la 2 ani. Cele mai afectate zone sunt scalpul și fața, dar și peri-orificiile, regiunea extensoare (pliuri ale brațelor și picioarelor, încheieturi, glezne). În formele cele mai severe, inflamația se poate extinde pe întreaga piele..
Pielea este uscată, descuamată, ușor iritabilă; se remarcă și eritemul, veziculele și crustele cu scuame. Pruritul este simptomul cel mai întâlnit, mai ales în timpul nopții. Bebelușul este ușor iritabil și plânge constant, neputând să doarmă. În primele etape ale vieții, bebelușul nu se poate scărpina; mișcările repetate de frecare sau răsucire a umerilor și a pelvisului, de exemplu în timpul schimbării scutecului, sunt indicii ale mâncărimii la nou-născut. Din a treia lună de viață mișcările devin mai coordonate și bebelușul începe să se zgârie formând cruste liniare în zonele cu mâncărime.
Mecanismele care stau la baza dermatitei atopice sunt complexe și încă nu sunt pe deplin înțelese. La bază poate fi o predispoziție genetică, asociată cu alterarea funcțiilor barierei pielii și un răspuns excesiv al pielii (hiperreactivitate) la stimuli de natură variată, inclusiv alergeni (inhalanți, alimente, infecțioase) și iritanți (de exemplu, o curățare agresivă) care o fac mai ușor iritabilă.
Hidratarea pielii are un rol fundamental în tratarea pielii atopice a copiilor. Pentru a preveni apariția dermatitei atopice este necesară restabilirea barierei cutanate. Este indicat să hidratați pielea uscată a copilului cu creme hidratante și/sau uleiuri emoliente, aplicate în fiecare zi, chiar și de mai multe ori pe zi, pe baza gradului de uscăciune. Se recomandă utilizarea de produse delicate, fără parfum. De asemenea, pentru curățare este indicat să folosiți produse uleioase, nespumante, fără parfum. Se recomandă evitarea spălării prea dese pentru a nu subția stratul de protecție prezent pe suprafața pielii.
Utilizarea de produse de curățare și hidratare specifice pentru pielea atopică trebuie întotdeauna efectuată, atât atunci când pielea copilului este într-o stare bună, pentru a preveni inflamația, cât și în fazele active ale bolii, pentru a restabili funcția pielii de barieră de protecție.
De asemenea, se recomandă evitarea contactului pielii cu haine din lână sau sintetice, deoarece acestea provoacă prurit. Este de preferat să îmbrăcați copilul în cămăși de bumbac pur. Hainele nu trebuie să fie prea strânse pentru a evita transpirația, deoarece aceasta poate produce mâncărimi. Copilul cu piele atopică nu trebuie expus la medii prea calde, cu aer uscat. Este necesară menținerea întotdeauna a unui mediu proaspăt, cu schimb constant de aer și umiditate.
Doctor Alice Verdelli - Medic Dermatolog