Dermatita de scutec și erupția inflamatorie cutanată sunt des întâlnite în zona scutecului nou-născuților și copiilor mici…
Dermatita de scutec este o erupție inflamatorie foarte comună din zona scutecului, în cazul bebelușilor și copiilor mici. Se manifestă cu eritem difuz în zona de contact din jurul scutecului, mai puțin în zona cutelor. Zona cu eritem este bine definită, delimitată, asociindu-se cu arsura și descuamarea. Uneori poate apărea eroziunea. Deși este o afecțiune trecătoare, se poate complica cu apariția infecției bacteriene sau fungice. Candida albicans și Staphylococcus aureus sunt cei mai implicați agenți. În absența terapiei adecvate, eritemul se poate extinde pe întreaga zonă acoperită de scutec. Este foarte deranjant pentru copii, aceștia simțind arsură, mâncărime și durere.
Scutecul are un efect ocluziv și potențial iritant asupra pielii. Umiditatea și macerația cauzate de scutec, în contact prelungit cu fecalele și urina, fac zona să fie ușor iritabilă și cu risc de inflamație. Igiena deficitară sau excesivă și prezența diareii, precum și materialul scutecelor, pot crește riscul de iritare.
Îngrijirea corectă a pielii poate ajuta la prevenirea erupțiilor din zona scutecului și poate ajuta la repararea pielii.
Este necesar să păstrați zona scutecului uscată și curată. Este important să vă spălați bine mâinile înainte și după schimbarea scutecului. Este indicat să schimbați scutecul des, iar pe timpul nopții, să îl verificați cel puțin o dată.
Se recomandă la fiecare schimbare de scutec spălarea cu apă călduță și curățarea completă a tuturor cutelor. În general, nu este necesară folosirea săpunului, cu excepția cazului în care scaunul este lipicios, făcând necesară utilizarea unui detergent ușor. Cu toate acestea, utilizarea de șervețele cu efect reîmprospătant nu este recomandată din cauza riscului crescut de iritare a pielii. Pielea trebuie uscată blând, fără frecare, tamponând zona cu un prosop moale. Înainte de a pune un scutec nou, este important să uscați bine pielea pentru a reduce riscul de producere a umidității. În caz de înroșire și iritare, se recomandă aplicarea unui produs de protecție pe bază de oxid de zinc. În cazul persistenței sau agravării afecțiunii clinice, este necesar să contactați medicul pediatru pentru tratament medical adecvat.
Doctor Alice Verdelli - Medic Dermatolog