Când pielea este într-o condiție bună, adică are o capacitate ridicată de a…
Când piele este în condiție bună și are elasticitate, aceasta revine la forma inițală în urma efortului. Această proprietate permite pielii să se conformeze mișcărilor, să se adapteze la procesele de creștere, la modificările volumelor corpului (ca în sarcină), să se opună forței gravitației și să reziste la eforturile externe în general. Prin urmare, o bună elasticitate a pielii contracarează formarea ridurilor și a vergeturilor, menținând frumusețea și confortul optim. Elasticitatea pielii este determinată, pe lângă un strat cornos bine hidratat, care permite corpului sa se miște fără ca pielea să crape,de organizarea structurilor care alcătuiesc dermul. În special, depinde de aranjarea și abundența fibrelor elastice și de colagen, precum și de cantitatea de proteoglicani, glicozaminoglicani și apă prezente în acest strat de piele.
Cantitatea de elastină și colagen, împreună cu hidratarea pielii, determină gradul de elasticitate a pielii. Dacă aceste elemente sunt reduse, structura „de susținere” a pielii este slăbită, făcând pielea mai puțin elastică, mai puțin tonifiată și mai relaxată. Acest lucru se întâmplă din mai multe motive: - Îmbătrânirea cronologică: eveniment natural ca urmare a trecerii anilor și cauzat de scăderea proceselor metabolice, care sunt asociate cu o scădere a producției de colagen și elastină, încetinirea celulară și a mișcărilor musculare din cauza expresiilor faciale. - Îmbătrânirea foto-indusă: eveniment extrinsec cauzat de radiațiile ultraviolete care pe termen lung generează stres oxidativ cumulativ cronic. Expunerea intensă la razele UV provoacă o producție excesivă de radicali liberi care provoacă modificări și leziuni ale fibrelor de colagen și elastină ale pielii (fenomen de elastază). - Îmbătrânirea hormonală: în timpul menopauzei, problemelor induse de dezechilibrele hormonale se adaugă pierderii de elasticitate a pielii din cauza crono și foto-îmbătrânirii. Menopauza implică, de fapt, îmbătrânirea numită „hormonală” ca urmare a reducerii nivelului de estrogen, cu o reducere consecventă a conținutului de colagen și a fibrelor elastice ale dermului (prezența colagenului poate scădea și până la 30% în primii 5 ani de la încetarea ciclului menstrual). - Sarcina: creșterea greutății corporale și a volumului unor părți ale corpului determină o întindere a țesuturilor, predispunând pielea la apariția posibilă a vergeturilor, pierderea fermității și elasticității pielii. - Pierderea în greutate: scăderea masei corporale, ca urmare a, de exemplu, dietelor, bolilor debilitante, tulburărilor alimentare, poate genera apariția vergeturilor și pierderea elasticității, pe care pielea nu este în măsură să o recupereze. - Patologii ale pielii: în special cele cauzate de uscăciunea excesivă a pielii, xeroză, fisuri și stări eczematoase. - Stresul, fumatul și alcoolul: provoacă daune oxidative. - Cicatrici: acestea sunt forme noi de țesut fibros care se formează ca răspuns la un eveniment traumatic sau chirurgical.
Pierderea elasticității duce la o vulnerabilitate mai mare a pielii, accelerând procesele de îmbătrânire și relaxare și crescând sensibilitatea acesteia. De aceea, pentru a menține pielea sănătoasă, este esențială susținerea elasticității acesteia cu tratamente specifice care hidratează și hrănesc epiderma și care protejează și promovează metabolismul structurilor de susținere a dermului. Doar un tratament specific poate contracara eficient problemele derivate din lipsa de elasticitate. Din laboratoarele noastre de cercetare se naște Rilastil Elasticizzante, linia special concepută pentru a îmbunătăți și restabili fermitatea și elasticitatea pielii și pentru tratamentul cicatricilor.