Pentru a lupta cu inamicul este important să-l cunoaștem bine: ce sunt vergeturile? Vergeturile…
Pentru a lupta cu inamicul este important să-l cunoaștem bine: ce sunt vergeturile? Vergeturile (sau striae distensae) sunt crăpături ale pielii, de formă liniară, cu un caracter atrofic, în general numeroase, paralele între ele și orientate adesea perpendicular pe liniile de tensiune ale pielii. Vergeturile pot apărea atât din cauza condițiilor patologice (inclusiv obezitate, sindromul Cushing, aportul de cortizon), cât și fiziologice (adolescență și sarcină). În majoritatea cazurilor, vergeturile apar în adolescență. În ciuda deficienței studiilor epidemiologice recente, putem spune cu o bună aproximare că incidența vergeturilor este de 70% la adolescenți și 40% la adolescenți de sex masculin.
Zonele cele mai afectate la adolescenți sunt șoldurile și fesele, unde apar, sub formă de striuri verticale și oblice. La fete, acestea apar, de asemenea, frecvent în zona sânilor (cu o rază în jurul areolei), în timp ce la băieți apar în special în regiunea lombosacrală (cu direcție orizontală).
Vergeturile pot fi de două tipuri:
- Vergeturi roșii: sunt primele care apar. În această primă fază au o suprafață netedă și rămân roșii, până la 18-24 de luni.
- Vergeturi albe: în a doua fază, culoarea devine limpede, perlată, iar suprafața lor este adâncită, cu mici ondulări orizontale.
Cauza apariției vergeturilor în perioada adolescenței poate depinde de un set de factori:
- Factori constituționali: există o predispoziție „familiară”, predeterminată genetic la dezvoltarea vergeturilor. Așa se explică de ce vergeturile nu apar la toți adolescenții.
- Factori mecanici: creșterea rapidă a staturii în anii pre-adolescenței supune pielea la forțe de întindere.
- Factori hormonali: în perioada pubertății există o creștere fiziologică a secreției de corticosteroizi (prin stimularea axei hipotalamice-hipofizo-suprarenale).
Acești hormoni activează mecanisme care compromit integritatea colagenului și elastinei, care în mod normal alcătuiesc textura robustă a pielii.
Consecința este atrofierea epidermei și dermului și apariția vergeturilor roșii.
Chiar dacă sunt o problemă fundamental estetică, aspectul lor poate avea un impact semnificativ asupra imaginii pe care adolescenții o au despre ei înșiși, uneori cu repercusiuni importante asupra stimei de sine. Prin urmare, este mai bine să preveniți apariția acestora: încercați să evitați creșterea și scăderea rapidă în greutate, folosiți produse hidratante și elastice specifice și urmați o dietă cu dH2: vitamine și săracă în grăsimi.
Eliminarea vergeturilor roșii este mai ușoară decât tratarea vergeturilor albe: acesta este motivul pentru care este important să începeți tratamentul imediat ce observați primele vergeturi roșii, alegând produse specifice, bogate în aminoacizi, vitamine și gamma-oryzanol și pe care trebuie să le aplicați constant.