Vergeturile, sau striae distensae, sunt cicatricele cutanate cauzate de descompunerea fibrelor elastice ale dermului…
Vergeturile, sau striae distensae, sunt cicatricele cutanate cauzate de descompunerea fibrelor elastice ale dermului. Se prezintă la 50-90% dintre femeile însărcinate, cel mai des în al treilea trimestru, când din cauza distensiei abdominale și a unei expansiuni rapide a epidermei, tensiunile la care este supusă pielea depășesc pragul de rezistență. Un rol important au, de asemenea, predispoziția genetică și modificările hormonale. Abdomenul este cel mai frecvent loc afectat, dar pot fi afectate și fesele, suprafața interioară a coapsei, șoldurile și sânul.
Vergeturile arată ca niște striații liniare, ușor curbate, singurale sau multiple, de dimensiuni mari sau mici. Inițial de culoare roșiatică, cu timpul devin de o culoare albicioasă, perlată. Pielea se atrofiază în timp în zona vergeturilor.
Deși predispoziția genetică este un factor ce nu poate fi schimbat, unele mici precauții pot ajuta la prevenirea vergeturilor în sarcină. Este necesară monitorizarea greutății corporale cu medicul ginecolog. Este important să aveți grijă la alimentație, având o dietă echilibrată, bogată în micronutrienți, consumând cel puțin un litru și jumătate de apă pe zi. Efectuați activitate fizică ușoară. Evitați să purtați haine strâmte pentru a ajuta microcirculația și, în consecință, oxigenarea corectă a țesuturilor. Evitați fumatul și alcoolul.
De asemenea, este important să mențineți o hidratare adecvată a pielii, astfel încât să fie elastică și moale, utilizând creme ușor de aplicat, cu o textură moale. Sunt de preferat produsele care pot stimula producerea de colagen și fibre elastice. Pentru a obține rezultate mai bune, este necesară o aplicare constantă a acestor produse, nu numai în timpul sarcinii, ci și după naștere, pentru a ajuta pielea să-și recapete proprietățile fiziologice de elasticitate și să devină moale.
Doctor Alice Verdelli - Medic dermatolog